User menu

Noua conducere a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a fost prezentată efectivului de ofițeri de informații

Noua conducere a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, directorul Alexandr Esaulenco și directorul adjunct Artur Gumeniuc, a fost prezentată efectivului de ofițeri de informații.  La eveniment a participat Igor Dodon, preşedinte al Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate şi Chiril Moțpan, președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

 

În alocuţiunea sa, Igor Dodon a venit cu un mesaj de felicitare către conducerea instituției, urându-i succese în activitate şi realizări frumoase în mandatul de asigurare a securităţii naţionale. Dumnealui a reiterat importanța faptului că toate organele de forță, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate, trebuie să fie scoase de sub influența politică și să activeze doar în baza intereselor naționale ale Republicii Moldova, iar conducerea Serviciului trebuie să fie numită doar pe criterii de profesionalism și patriotism.

 

De asemenea, Igor Dodon a menționat că fiecare partener al Republicii Moldova – și în Vest, și în Est – are propriile interese naționale, care, uneori, coincid cu ale noastre, iar uneori – nu. În acest sens, șeful statului a subliniat faptul că noi trebuie să reieșim, în primul rând, din interesele noastre naționale și atunci, vom fi înțeleși și respectați atât în Vest, cât și în Est.

 

Chiril Moțpan, președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a îndemnat ofițerii de informații să-şi facă datoria cu maximă responsabilitate şi corectitudine, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-au asumat prin Jurământ. La fel, a menţionat că instituţia are nevoie de o nouă imagine, cetăţeanului nu trebuie  să-i fie frică, dar să fie sigur că Serviciul de Informaţii şi Securitate îi poate oferi siguranţă.

 

Alexandr Esaulenco, directorul SIS a relevat că va întreprinde toate acţiunile ca  Serviciul de Informaţii şi Securitate să fie unul flexibil și viabil, care va apăra valorile fundamentale ale cetăţeanului, societăţii şi ale statului.  Dumnealui a enumerat un şir de priorităţi ce urmează a fi puse în aplicare pentru a asigura un cadru funcţional adecvat schimbărilor majore ale conceptelor securităţii naţionale. Unele care se impun în mod imperios vizează dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor instituţionale şi concentrarea asupra sectoarelor de impact privind securitatea statului Republicii Moldova. La fel, a fost exprimată opinia că Serviciul îşi va consolida relațiile cu societatea civilă în vederea promovării culturii de securitate și transparentizării activității în acord cu responsabilităţile legale şi cu interesul legitim al cetăţenilor Republicii Moldova.


Directorul SIS a cerut ofițerilor de informații să demonstreze și în continuare  profesionalism, responsabilitate, înalte standarde de etică, onestitate şi corectitudine.

 

26.06.2019