User menu

Memorie veșnică eroilor neamului

Conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate a participat, alături de alţi oficiali, la activităţile comemorative consacrate eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Evenimentul a început cu depunerea de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a urmat cu un marș al memoriei spre complexul „Eternitate” din mun. Chişinău.


Acţiunile dedicate Zilei Memoriei au continuat la sediul SIS, la monumentul inaugurat în cinstea eroilor organelor securităţii statului, căzuţi în conflictul armat de pe Nistru. La festivitatea solemnă au fost prezenţi combatanţi şi veterani ai organelor securităţii statului, reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, invitaţi din cadrul administraţiei publice centrale, ex-conducători ai organelor securităţii statului şi ofiţeri de informaţii.


În mesajul său, Alexandr Esaulenco, directorul SIS a exprimat gratitudine combatanţilor pentru profesionalismul şi abilităţile de a face faţă celor mai dificile sarcini în timpul operaţiunilor de luptă. Dumnealui a reiterat că, faptele eroice vor rămâne în paginile istoriei şi vor servi drept exemplu generaţiilor tinere de ofiţeri de informaţii, care vor  continua să-şi consolideze forţele pentru a livra siguranţă şi a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, societăţii şi a statului împotriva riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.


În alocuţiunile rostite în cadrul ceremonialului au fost  exprimate sentimente de recunoaştere şi onorare a trecutului, precum şi readuse în memorie sacrificiile ofițerilor şi combatanților.


În cadrul solemnităţii, Garda de onoare a Serviciului de Informaţii şi Securitate a efectuat trei salve de foc şi a prezentat onorul militar. A urmat un moment de reculegere şi au fost depuse flori la monumentul eroilor organelor securităţii statului, căzuţi în conflictul armat de pe Nistru. Evenimentul s-a încheiat cu o masă de pomenire.


În şirul acţiunilor de comemorare s-a înscris şi întâlnirea organizată de către corpul profesoral-didactic al Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” cu foştii ofiţeri de informaţii, participanţi ai războiului din 1992. Veteranii Valeriu Furdui, Ion Lisnic, Vasile Scaleţchi şi Vladimir Foșnea și-au expus faptele de armă și de viață şi le-au reamintit tinerilor ofiţeri despre obligativitatea morală de a păstra vie memoria şi onoarea celor care şi-au jertfit viaţa pentru idealurile naţionale şi despre datoria de a învăţa din lecţiile istoriei.


02.03.2020