User menu

Substanţe toxice în proporţii deosebit de mari ridicate de ofiţerii SIS

Circa 60 kg de mercur au fost  depistate urmare a unei acţiuni întreprinse de către Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Procuratura Generală.

 

La 16 februarie curent, ofiţerii de informaţii şi securitate din cadrul Direcţiei municipale Chişinău în colaborare cu angajaţii Secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale a Procuraturii Generale au efectuat mai multe percheziţii în sectorul Buiucani al capitalei, atât la persoane fizice, cât şi juridice.

 

Ca rezultat al acţiunilor desfăşurate au fost depistate 10 tuburi metalice, ce conţineau mercur în cantitate de aproximativ 5-6 kilograme în fiecare tub, provenienţa cărora este regiunea Doneţk, Ucraina. Cantitatea de mercur a fost depistată în gospodăria unui locuitor al sectorului Buiucani, mun. Chişinău.

 

Cauza penală iniţiată în privinţa activităţilor nelegitime ale membrilor unei grupări infracţionale transfrontaliere a fost pornită la 27 octombrie 2015, de către Procuratura Generală, în baza art.224 alin.(l), 248 alin.(5) lit.d) al Codului  Penal al R. Moldova.

 

Persoanele sunt stabilite şi cercetate penal pentru încălcarea regulilor ce ţin de fabricarea, importul, exportul, păstrarea, transportarea sau utilizarea substanţelor, materialelor şi deşeurilor radioactive, bacteriologice sau toxice în cantităţi deosebit de mari, introduse prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova şi care creează pericolul cauzării de daune esenţiale pentru sănătatea populaţiei şi mediului.

 

Totodată, la unele persoane juridice, complici ai acestei grupări criminale, au fost depistate mai multe acte cu semne vădite de falsificare, fiind vorba de acte ce confirmă procesul de studiu pentru obţinerea ulterioară a permiselor de conducere.

 

17.02.2016

 

 

Centrul comunicare şi relaţii publice al SIS