User menu

Informator al entităţilor separatiste din Ucraina, identificat şi deferit organelor de ocrotire a normelor de drept

Serviciul de Informaţii şi Securitate, de comun cu Procuratura municipiului Chişinău, au realizat un complex de acţiuni speciale de investigaţii, urmare a cărora, în seara zilei de 17 mai, a fost reţinut un cetăţean al Republicii Moldova, bănuit că ar fi asigurat mercenarii cu informaţii necesare pentru desfăşurarea acţiunilor militare,  în special pentru lansarea şi dirijarea focului de artilerie asupra poziţiilor armatei naţionale a Ucrainei. 

 

Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, originar din or. Ungheni,  este suspectat că a activat de partea  entităţilor separatiste din autoproclamata republică populară Lugansk, acumulând informaţii pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale ale Ucrainei.

 

În cadrul audierilor, persoana reţinută şi-a recunoscut vina. Totodată, asupra acesteia au fost depistate acte de identitate străine, inclusiv un livret militar, în baza cărora intenţiona să se reîntoarcăîn sud-estul Ucrainei, pentru a participa în continuare în conflictul armat.

 

Tânărul a fost reţinut pentru 72 de ore, pe numele acestuia a fost iniţiată cauză penală în baza articolului 141 CP al RM. În cazul în care îi va fi demonstrată vinovăţia, persoana riscă pedeapsa cu privaţiune de libertate de la 5 la 10 ani.

 

Serviciul de Informaţii şi Securitate atenţionează cetăţenii Republicii Moldova asupra gravităţii şi consecinţelor participării la acţiuni militare în alte state, aceştia vor fi traşi la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

19.06.2016